شهرخوی یکی از شهرهای باتمدن ایران است که در عصر قاجار این شهر به عنوان ششمین شهر استراتژیک ایران و نیز دومین شهر آذربایجان بعد از شهر تبریز بود. وجود ابنیههای متعدد و تاریخی که در اقصی نقاط شهر بهچشم میخورد، بیانگر وجود تاریخی کهن در این شهر میباشد و امروزه به طبع آن، ابنیههای […]
شهرخوی یکی از شهرهای باتمدن ایران است که در عصر قاجار این شهر به عنوان ششمین شهر استراتژیک ایران و نیز دومین شهر آذربایجان بعد از شهر تبریز بود.
وجود ابنیههای متعدد و تاریخی که در اقصی نقاط شهر بهچشم میخورد، بیانگر وجود تاریخی کهن در این شهر میباشد و امروزه به طبع آن، ابنیههای تاریخی در فاصله چند متری نسبت به هم در هسته مرکزی شهر علاوه بر این که تاریخ غنی و پرفراز و نشیب خوی را نمایان می کند، مانع از هرگونه مسیرگشایی در این شهر شده است و لذا با گستره شهر نشینی و افزایش جمعیت در این شهر و از طرف دیگر عدم توسعه متوازن شهر طی سالهای گذشته تاکنون، شاهد بروز مشکلات ترافیکی در شهر هستیم.
اغلب زیرساختهای مهم شهری نظیر بانکها، بازارتاریخی، مطبها و آزمایشگاههای پزشکی، درمانگاهها، مجتمعهای تجاری و مراکز خدماتی که در هسته مرکزی ایجاد شده و انتقال آنها از مرکز شهر نیز هزینه سرسام آوری را برای مدیریت شهری تحمیل خواهد کرد.
از طرف دیگر نبود زیرساختهای حمل ونقل مناسب و الکترونیکی نبودن شهر خوی موجب میشود که هر شهروند خویی ساکن در خارج از هسته مرکزی با استفاده از وسایل نقلیه مختلف، برای انجام امورات روزانه خود به مرکز شهر مراجعه کند.
اخیرا شورای ترافیک شهرستان با نظر مساعد مشاور طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر، اقدام به تصویب این طرح نموده و بعد از طی کردن مراحل مختلف، پیادهراه توسط شهرداری ایجاد میشود.
هسته مرکزی شهر خوی به گونه ای قرار گرفته که از هر ۴ ضلع منتهی به مناطق مختلف شهر، به یک میزان دارای جمعیت شناور بوده و برهمین اساس هزینه تسهیل در حمل و نقل را برای شهرداری افزایش میدهد.
به علت وجود مطبهای پزشکان در خیابان امام، بانک مرکزی و ساختمان شورای شهر در خیابان انقلاب و صمدزاده و همچنین خیابان رودکی و پارکینک شهرداری در خیابان طالقانی که از قدیمالایام مرکز تجمع و خرید روستائیان بوده و نیز جمعیت ۴۰ هزار نفری شهرک ولیعصر که خود مسئولان از آن به عنوان خوابگاه یاد میکنند و هر روزه بخش عظیمی از جمعیت شهرک از طریق میدان ولیعصر به هسته مرکزی منتقل می شود و لذا بر این اساس میادین بسیج، استاندارد و ولیعصر از شلوغترین میادین شهر خواهند بود.
این در حالیست که این میادین به لحاظ هندسی دچار مشکلات اساسی بوده و هنوز در طی ساعاتی از روز دچار ترافیک بسیار سنگینی نیز هستند و اگر خودروهای داخل هسته مرکزی شهر را تصور کنید به این میادین و مسیرها اضافه بشوند، با مشکل عدیدهای روبررو خواهیم بود.
طبق قانون شهرداری نمیتواند با احداث روگذر و زیرگذر در اطراف هسته مرکزی، موجب تسهیل در امر رفت و آمد وسایل نقلیه شود و لذا شهرداری مکلف است در کمربندی شهر اقدام به احداث پلهای همسطح یا غیر همسطح در تقاطعها نمایند.
فضای زیاد هسته مرکزی شهر و وجود چند ده هزار کسبه در داخل هسته مرکزی و به طبع آن مراودات اقتصادی و تجاری که با شهرهای اطراف انجام میدهند و در این صورت تخلیه و حمل بار با مشکلات زیادی آنها را روبرو خواهد کرد و نیز تخلیه مسافر از دیگر مشکلات بارز این طرح میباشد.
نبود ایستگاههای متمرکز اتوبوس و تاکسی در شهر و همچنین نبود پارکینگهای مناسب در ۴ ضلع هسته مرکزی از مشکلات مورد نظر میباشد.
درواقع میتوان اینگونه بیان کرد که در هر ۴ مسیر منتهی به هسته مرکزی هرخودرو برای تخلیه مسافر باید چند دقیقهای توفق کرده و دوباره حرکت کند که اینکار خود عامل کند شدن خودروهای مجاور بوده و یا پارکهای دوبله یا توقف کامل برای انجام امورات روزانه در کنار خیابانهای اطراف هسته مرکزی از عوامل مهمی است که منجر به قفل ترافیکی شهر میشود.
البته ایجاد زیرگذر از ۴ مسیر هسته مرکزی را همانند طرح زیرگذر حرم مطهر امام رضا(ع) میتوان تنها راهحل این مشکل دانست اما شهرداری خوی توان تامین هزینه بالای این طرح عظیم را ندارد.
با این حال، اگر شورای ترافیک شهرستان مصمم بر اجرای طرح مصوب این شورا است باید اجازه تسهیل روند طرح را اعم از ایجاد ایستگاهها متمرکز اتوبوس و تاکسی در نزدیکی هسته مرکزی شهر در چهار ضلع آن بصورت جداگانه، ایجاد پارکینگهای متعدد و طبقاتی در خیاباهای ۳۶ متری که ممانعت در روند حرکت خودروها نداشته باشد، انتقال بخش مهمی از مراکز خدماتی به خارج از هسته مرکزی، اجرای طرح زوج و فرد در خیابانهای اطراف هسته مرکزی، عدم ورود تاکسی و اتوبوس به خیابانهای اطراف هسته مرکزی (برای انتقال مسافرین به ۴ ضلع مختلف هسته مرکزی در داخل طرح پیادهراهسازی از تراموا استفاده شود)
با توجه به اینکه کوچهها و خیابانهای منتهی به ۴ خیابان اصلی هسته مرکزی که پیادهراه خواهند شد به حالت بنبست در خواهند آمد و به نوعی تبدیل به پارکینک و موجب ایجاد مزاحمت به شهروندان خواهند شد که شهرداری باید برنامهای برای برون رفت از این مشکل هم داشته باشد تا اهالی دچار مشکل نشوند.
درپایان باید عرض کنیم که طرح پیاده راهسازی در اغلب شهرهای ایجاد شده اما تفاوتی که با طرح پیاده راهسازی خوی دارند این است که در شهرهای مثل تبریز و ارومیه در حیابانهای فرعی انجام شده و موازی با آن خیابان، میسرهای متعددی مانع از ایجاد اضافه بار در آن منطقه شده اند و هم چنین زیرساختهای خدماتی قابل توجهی در آن خیابان فرعی پیادهراه شده وجود ندارد.
شهرداری خوی باید بصورت آزمایشی این طرح را اجرا و نواقص موجود طرح را استخراج کرده و راهکارهای مطالعه شده را در تسهیل طرح انجام دهد و بدین ترتیب هزینههای جانبی طرح برای شهرداری و شهروندان بسیار کمتر خواهد بود.
باتوجه به اینکه اغلب ابنیههای تاریخی در هسته مرکزی شهر قرار دارد و تردد بیشمار خودرو ها موجب انتشار گازهای گلخانهای و در نهایت موجب بارش بارانهای اسیدی شده وبه مرور زمان این ابنیهها را با خطر تخریب مواجه خواهد کرد و همچنین بروز آلودگیهای صوتی ناشی از تردد خودروها، خود آسیبی برای امکان تاریخی است که امیدواریم مسئولین مربوطه در طراحی های خود به این مسائل مهم نیز توجه کافی داشته باشند.
تهیه و تنظیم: یاسین قبولی
پایگاه خبری تحلیلی اورین نیوز