مستند کوتاهی با موضوع واقعه “روز مقاومت مردم خوی” در برابر هجوم ارامنه که توسط گروه رسانه ای سیزنی تی وی ( گروه تصویری پایگاه خبری تحلیلی اورین نیوز ) تولید و منتشر شده است. در این مستند با ذکر مقدمه ای کوتاه به بیان و روایت تعدادی از اتفاقات مهم آن روز پرداخته شده […]
مستند کوتاهی با موضوع واقعه “روز مقاومت مردم خوی” در برابر هجوم ارامنه که توسط گروه رسانه ای سیزنی تی وی ( گروه تصویری پایگاه خبری تحلیلی اورین نیوز ) تولید و منتشر شده است. در این مستند با ذکر مقدمه ای کوتاه به بیان و روایت تعدادی از اتفاقات مهم آن روز پرداخته شده است.
این مستند را از اینجا دانلود کنید
سپیده دم روز دوشنبه سوم تیرماه ۱۲۹۷ صفهای مهاجمان در کنار شهر پدیدار شد و با استتار در مزارع کنار شهر نیمی از شهر را محاصره کردند. محاصره خوی همزمان با لشکرکشی عثمانی به سمت ارومیه بود که با اطلاع از محاصره مسیر خود را به سمت خوی عوض کردند.در این بین مردم شهر با کمک معدود سلاح داران، تا رسیدن عثمانیها مقاومت کردند. خوئیان با همه بدی افزار و نداشتن تیربار میجنگیدند. آن چند تن زخمیان عثمانی نیز به یاری پرداخته و هریکی به سنگ دیگری درآمده و میکوشیدند. زنان هم به مردان آمیخته و یاری دریغ نمیکردند و برای جنگیان آب و شربت و خوردنی میآوردند و این به دلیری آنان میافزود، نیز چند تن سواره آواچیق به یاری آمدند و این نیز مایه پشتگرمی گردید.
ریاحی در صفحه ۵۱۱ کتاب خود مینویسد:
لشکر عثمانی بعد از تغییر مسیر به سمت خوی محتملاً در بعد از ظهر یکی از روزهای پنجم یا ششم تیر به خوی میرسد. بنا به نوشته امین ریاحی توپخانه عثمانی نیروی ارمنی را زیر آتش گرفت و به اندک مدتی همه را در هم شکست و آنها را وادار به فرار کرد. کوه غضنفر به دست عثمانیها افتاد و در پشت شهر نبرد ادامه یافت تا اینکه نزدیک غروب سپاه عثمانی به تازه کند رسیده و شلیک توپها را به سمت سعید آباد ادامه دادند و تا جلفا به تعقیب ارامنه پرداختند و در نهایت با گذر ارامنه از ارس و آتش زدن دهانه پل جلفا تعقیب و گریز فروکش کرد.
زریاب خویی در اینباره نوشتهاست که:
“مردم خوی باروی قدیمی شهر را حصار قرار دادند و دروازهها را بستند و آماده دفاع شدند اما اسلحه و مهمات نداشتند و فقط هر کدام تفنگی با مقداری فشنگ داشتند. یک توپ هم داشتند که خیلی قدیمی بود و برای اعلام افطار و سحری ماه رمضان به کار میرفت. عدهای از شنیدن این خبر به کوههای غربی ایران و به سوی خاک عثمانی رهسپار شدند ولی عدهای دیگر تصمیم به پایداری گرفتند و عالم و مجتهد بزرگ شهر شیخ فضلاله حجتالاسلام، رهبری مدافعین را به دست گرفت و میگویند شال و عمامهٔ خود را باز کرد و آن را به توپ بست و با خود به بالای دیوار قلعه کشید. مردم تا عصر مقاومت کردند و هنگام عصر نیروی عثمانی از سمت غرب به کمک مدافعین شهر امد و سپاه آندرانیک را شکست داد و مهاجمین فرار کردند … .”